Uusia ja jännittäviä somemainontamahdollisuuksia – mainostaja, oletko kuullut näistä jo tai peräti kokeillut?

Linkkipostauksia, videomainoksia ja karuselleja – niistä on somen mainoskampanjat tehty. Sosiaalisen median ja niihin tiukasti linkittyvien treffisovellusten maailmasta löytyy kuitenkin lukuisia enemmän tai vähemmän uusia mahdollisuuksia tuoda omia tuotteita ja palveluita tutuksi kohdeyleisöllesi. Mainostaja, joko olet kokeillut näitä kanavia ja mainosmuotoja?                                                                                                                                    

Tinder

Deittisovellus Tinder tarjoaa mainostajalle useita erilaisia mainosmuotoja joiden ytimessä on sovelluksen yksinkertaisuudessaan nerokas swaippaustoiminto: sovelluksen käyttäjät keräävät ’osumia’ muista käyttäjistä pyyhkäisemällä kiinnostavan profiilin oikealle. Ne profiilit, jotka eivät herätä kiinnostusta, pyyhkäistään vasemmalle. Samoin mainostajan on mahdollista luoda yhteistyössä Tinderin kanssa niin sanottu branded profile -profiili, jonka kohdalla käyttäjä voi valita mihin suuntaan pyyhkäisee. Oikealle pyyhkäisy käynnistää samankaltaisen chat -toiminnon kuin oikeassa matchissakin. Tinderissä on myös mahdollista tehdä videomainontaa, jolloin käyttäjä voi niin ikään valita mihin suuntaan sisältöä pyyhkäisee. Kolmas vaihtoehto on poll -mainosmuoto jossa mainostaja luo kyselyn jonka tulokset käyttäjä voi jakaa omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Tinder -mainontaa voi suositella ensisijaisesti niille brändimainostajille, jotka haluavat vedota nuoriin kaupunkilaisiin. Luovissa on syytä olla pilkettä silmäkulmassa jotta ne sopivat luontevasti mainostusympäristöön.

Happn

Tinderin kilpailija Happn perustuu lokaatiotietoon: käyttäjät näkevät fiidissään muita Happn -käyttäjiä joiden kanssa ovat liikkuneet samoissa sijainneissa. Sen jälkeen voi valita, antaako kiinnostavalle profiilille sydämen. Käyttäjämäärältään Happn on on Suomessa Tinderiä selvästi pienempi ja siksi mainostajilla on markkinoillamme tällä hetkellä mahdollista käyttää vain alustan natiivia displaymainosmuotoa. Mainos näkyy käyttäjäprofiilien seassa ja siitä on mahdollista ohjata alustan ulkopuolelle esimerkiksi sovelluslataukseen tai laskeutumissivulle. 

Snapchat

Facebookin merkittävin haastaja Snapchat avasi mainosinventaarin viime kuussa Suomessa ja on tässä kuussa avaamassa mainonnan self serve -alustaa mainostajille. Vaikka sovelluksen kasvutahdin hiipuminen on jo huomattu maailmalla, on silti kyseessä yksi suurimmista uutisista somemainonnan kentällä hetkeen.

Snapchatissa on mahdollista tehdä kolmenlaisia mainoksia: Snap ads -natiivivideomainoksia sekä augmented reality -toiminnallisuuksiin nojaavia lensed ja geofilter -mainoksia. Snap ads on näillä näkymin ainoa mainosmuoto jota mainostajien on mahdollista ostaa self serve -alustan kautta ilman erillistä budjettitilausta ja minimiostorajaa. Lenses- ja geofilter -mainosmuodot vaativat selvästi suurempaa alkupanostusta ja budjettitilauksen tekemistä Snapin edustajalle.

Snapchat -mainonta sopii brändimainostajille joiden kohderyhmä on pääosin nuorehkoa.

Instagram

Facebookin omistaman Instagramin merkittävin viimeaikainen mainosuudistus on stories -mainosmuoto joka vastaa käytännössä Snapchatin Snap ads -mainosta. Stories -julkaisut ovat sovelluksessa syötteen yläpuolella näkyviä, 24 tunnin kuluessa katoavia vertikaalisia video- ja kuvajulkaisuja. Nimenomaan Snapchatin taklaamiseen lanseerattu Stories -toiminto on lyhyessä ajassa saavuttanut vakaan jalansijan, ja nyt sillä on jo globaalisti 200 miljoonaa päivittäistä käyttäjää (koko Snapchatilla on globaalisti 160 miljoonaa päivittäistä käyttäjää). Kokemuksemme mukaan storiesin mainosinventaari on Suomessa ollut alkuun rajallista joka näkyy mainostajalle vaikeuksina saada sen kautta yhtä laajaa peittoa kuin Instagramin syötteessä, mutta ominaisuuden käytön kasvaessa inventaari varmasti kasvaa jatkuvasti.

YouTube

Jo reilu vuosi sitten lanseerattu bumber ads -mainosmuoto on edelleen hieman alihyödynnetty mainosmuoto joka haastaa mainostajan luovuuden: ennen videota pyöritettävän preroll -spotin maksimipituus on kuusi sekuntia. Vaikka lyhyt kesto saatetaan kokea haasteeksi tarinankerronnan kannalta, kannattaa muistaa että ’normaalit’ YouTuben Trueview -mainokset ovat skipattavia jo viiden sekunnin kohdalta ja sosiaalisen median videomainoksia katsotaan muutenkin melko harvoin kokonaan. Tällöin tiivis kerronta on joka tapauksessa nykypäivänä välttämättömyys. Bumber adeja voi myös käyttää muistutuksena pidemmän spotin jo nähneille.

Uudemmista mainosmuodoista kiinnostava on ’native non-video ad’ eli YouTube -mainosmuoto joka ei vaadi videota. Native non-video adit sijoitellaan YouTubessa käyttäjän syötteeseen tai katselusivulle. Niissä hyödynnetään still -kuvaa ja tekstiä ja niiden tarkoitus on ohjata käyttäjiä suoraan sovelluskauppaan tai muulle laskeutumissivulle. Tyypillinen käyttötapa on esimerkiksi sovelluslatauskampanjoissa iTunesiin tai Play Storeen ohjaaminen.

LinkedIn

Maailman suurin B2B -media LinkedIn lisäsi keväällä tarjoomaansa kätevät lead gen forms – eli tuttavallisemmin liidimainokset. Jo Facebookista tuttu mainosmuoto helpottaa elämää liidien keräämistä tavoittelevien mainostajien kannalta, sillä mainosformaatti kerää asiakasprospektin yhteystiedot suoraan alustalta ja tekee näin yhteydenottopyynnön tai muun lomakkeen lähettämisestä nopeaa ja helppoa. Liidimainosmuodon kautta kerätyt liidit voi hakea kootusti mainonnanhallinnasta ja siirtää sitten eteenpäin esimerkiksi myyntitoiminnon käsiteltäviksi. LinkedInin liidimainosmuoto sopii erityisesti B2B -mainostajille, ja sitä voi käyttää esimerkiksi whitepapereiden jakeluun liidien keräämiseksi.

Facebook

Tänä keväänä lanseerattu collection – mainosmuoto tarjoaa mainostajalle kohtuullisen pienellä vaivalla toteutettavan, voimakkaasti konversiohakuisen immersiivisen mainosmuodon. Facebookin jo aiemmin lanseerattua canvas -mainosmuotoa voimakkaasti muistuttava collection koostuu uutisvirtaan tulevasta mainoselementistä jossa käytetään sankari -visun lisäsi tuotesyötteestä nousevia elementtejä, sekä Facebookissa hostatusta kevyestä laskeutumissivusta jolla käyttäjä pääsee tarkastelemaan suurempaa valikoimaa tuotteita. Collectionin käyttö siis vaatii tuotesyötteen josta uutisvirran elementissä ja laskeutumissivulla esitellyt tuotteet nousevat. Mainosmuotoa on testattu ja esitelty voimakkaasti muodin verkkokauppatoimijoiden näkökulmasta mutta sopii myös kaikille muille mainostajille jotka käyttävät mainonnassaan mitä tahansa tuotesyötettä.