Tekoälysovellusten ja koneellisen oppimisen hyödyntäminen digitaalisen mainonnan parissa ei taida olla kenellekään täysin uusi konsepti? Uutinen ei varmasti myöskään ole se fakta, että kyseiset työkalut kehittyvät hyvin nopeaa tahtia. Uutta on kuitenkin se, miten näillä työkaluilla voidaan saada vain yhdestä henkilön valokuvasta muunnettua ja tuotettua vakuuttavan oloista videokuvaa.

Elokuvista tuttu ilmiö

Realistisen näköisen videokuvan luominen henkilön kasvokuvasta ei ole täysin uusi asia, sillä menetelmää on käytetty useasti elokuvissa erikoistehosteena, ja ajan kuluessa jälki on parantunut huomattavasti. Viimeaikaisina esimerkkeinä voidaan pitää edesmenneen Paul Walkerin kasvojen skannaamista ja liittämistä hänen veljensä kasvojen päälle The Fast & Furious -sarjan seitsemännessä elokuvassa (2015), sekä Samuel L. Jacksonin kasvonpiirteiden nuorentamista Captain Marvel-elokuvassa (2019). Molemmat videotehosteet olivat lähes huomaamattomia, eli hyvin tehtyjä, toisin kuin esimerkiksi Henry Cavillin viiksien digitaalinen poisto Justice League -elokuvassa (2017).
Walkerin ja Jacksonin kasvotehosteisiin vaadittiin myös useita (jopa kymmeniä) valokuvia heidän kasvoistaan eri kuvakulmista, sekä satoja työtunteja erikoistehosteiden ammattilaisilta. Mutta Samsungin äskettäin kehittämällä uudella algoritmilla kuvia tarvitsee selvästi vähemmän, ehkä vain yhden.

Miten uusi algoritmi toimii?

Uusi algoritmi pystyy luomaan liikkuvaa videokuvaa vain yhdenkin valokuvan perusteella. Tällä tavoin voidaan saada esimerkiksi Albert Einsteinin tai Mona Lisan kuva liikuttamaan suutaan ja ilmehtimään, vaikka se vielä näyttääkin hieman jäykältä. Mitä enemmän kohteesta on kuvia eri kuvakulmista, sitä realistisemmaksi video saadaan. Toistaiseksi videon tarkkuus ei ole sitä luokkaa, että se pärjäisi vertailussa koko valkokankaan täyttävän teräväpiirtokuvan kanssa, mutta kuitenkin tarpeeksi laadukasta, että nopealla vilkaisulla se vaikuttaa aidolta. Valtava osa videoista, etenkin striimattavista videoista, katsellaan kuitenkin muualla kuin täydellä teräväpiirrolla ja isoilta ruuduilta. Moni tuon algoritmin jo tuottamista esimerkeistä menisi lähes täydestä, jos niitä vertailtaisiin kännykkäkameralla nauhoitettuun tai katseltuun videoon.

Mitä mahdollisuuksia tästä on mainostajille?

Mainostajille nämä edistykset avaavat uusia ja kustannustehokkaampia mahdollisuuksia, kun halutaan tuottaa erilaisia mainoksia. Esimerkiksi jos haluttaisiin tietty jo edesmennyt kuuluisuus mainoskasvoksi, tarvittaisiin vain muutama kuva eri kuvakulmista sekä imitaattori puhumaan samalla äänellä. Marilyn Monroe mainostamassa kauneustuotteita? Saattaa pian onnistua. Toisaalta, jos halutaankin nuorempi versio vielä elossa olevasta henkilöstä mainokseen, kyseisellä tekniikalla sekin lienee pian mahdollista. Ehkäpä ensi kesänä nuori ja urheilullinen Timo Jutila kertoo videomainoksessa, että ”Ny rillataan niinku mestaruusjuhlissa ysiviis!”. Uudella työkalulla olisi varmasti pienempi hintalappu kuin kasvojen skannaus, nuorennus ja päälleliimaus Industrial Light & Magicin tekemänä.

Vaikka työkalu ei ole vielä kaikkien saatavilla, antaa se uusia mahdollisuuksia, joita luova mainonnan suunnittelija pystyy luultavasti hyödyntämään lähitulevaisuudessa. Yhdistettynä somen kasvofilttereihin (esim. Instagramissa ja Snapchatissa) tällä uudella työkalulla saadaan tehtyä entistä vakuuttavampia videoita, joilla brändit tavoittavat uusia käyttäjiä. Käyttäjät voisivat muuttua uusien Marvel-elokuvien tähdiksi, Disney-hahmoiksi tai vaikkapa fanittamikseen urheilijatähdiksi. Alla olevista linkeistä aiheesta kiinnostuneimmat voivat perehtyä tutkimukseen tai katsoa käytännössä, kuinka pienellä vaivalla ja hyvällä imitaattorilla saadaan aikaan vakuuttavaa jälkeä jo nyt.

Lisää aiheesta syvemmin kiinnostuneille

Samsung AI Labsin tutkimus:

https://arxiv.org/pdf/1905.08233.pdf

Alkuperäinen uutinen, jossa myös esimerkkejä:

https://www.vice.com/en_us/article/qv7zkw/create-fake-videos-of-faces-samsung-ai-labs-algorithm

Bill Hader imitoimassa Al Pacinoa ja Arnold Schwarzeneggeriä, heidän päälleliimatuilla kasvoillaan:

https://www.youtube.com/watch?v=kjI-JaRWG7s

Halutako markkinoinnin viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi?